10 ANYS, 10 ARTISTES i més!
que ens feliciten amb el seu art...


En aquest apartat anirem posant les obres d'Art que artistes de diferents disciplines ens han regalat per festejar l'aniversari de la 10a edició del Folk a pèl. La idea era fer 10 anys, 10 artistes, però hem tingut la grata sorpresa de superar els 10 artistes.

MOLTÍSSIMES GRÀCIES A TOTS I TOTES!


1) David Vila i Ros (escriptor)/ Silvia Morilla (il·lustradora)

  


"Pels amics i amigues del Folk a Pèl. Perquè quan escrivim, ens despullem. I quan dibuixem, també. D'això va la cultura. De despullar-se de prejudicis i de crear, tots plegats, una societat més oberta, més rica, més diversa i més tolerant. Felicitats per aquests 10 anys de ball i de nuesa."

2) Frederic Roqué Mallart: Dantzariak
"Que continuïn les melodies del poble a pèl, per molts anys més."


3) Eulàlia Sellarès Buscart 


FOLKAPELERUS!!
Per aquest any tant especial...

"faig objectes d'argila que contenen temps: 
el temps de pastar, el d'observar, el de modelar 
i el temps de la paciència i l'acció." B.M.
       
... i també el temps d'escolta i deixar-se portar.
Amb moltes ganes de ballar amb vosaltres, de compartir celebrar i de seguir ballant per molts anys més!!

Lali. Maig 2018


4) Marina Culubret Alsina el seu Haiku i pintura: teixim la dansa
els cors són llançadores
la pell, trama i ordit.tinta nogalina -marina culubret alsina

"Deu anys de Nuesa, de Bellesa, de mostrar-nos tal i com som,
de gaudir i gaudir-nos en la Dansa compartida, de la Vida."

5) Miquel Alari i Gil el seu gravat "La dansa":"Per a tota la gent que ha fet possible el Folk a Pèl durant deu anys espero que el continueu fent durant molt més temps del que poguem pensar. Moltes felicitats!!!!"


6) Sònia Moll Gamboa, escriptora, el seu text:

Vols la sal a la pell i als cabells després del mar. Molta estona. Molts minuts, moltes hores. Tota la tarda. Al vespre amb l'aigua a prop i amb ell, l'amic que hi és sempre, l'amic que no se'n va ni quan t'equivoques i no saps estar a l'alçada. Vols la sal a la pell encara molta estona després de deixar que el mar t'engoleixi i desapareguin aquestes ganes de no llevar-te, de dormir molt i despertar-te i que la pedra al pit ja no hi sigui. Vols la sal a la pell mentre xerreu i t'escolta i la pedra comença a fer-se miques i es confon amb la sorra que encara duus arrapada a les cames, als braços, al ventre. Has tornat a nedar nua al mar i era com si no fossis tu (tu-dolor, tu-soledat, tu-desig-de-no-ser, tu-desig-de-no-sentir). Vols la sorra i la sal a la pell i als cabells i als llavis encara molta estona, a la nit, a l'hora que hauries d'estar dormint però no hi vas perquè no saps si podries i de moment no vols saber-ho. Vols la sal i la sorra com una segona pell a les espatlles, a les galtes, a les cuixes, com l'abraçada que et fa a l'estació, T'estimo moltJo també t'estimo molt[i no tens ni idea de quantes vegades m'has salvat de l'abisme]. Retens la sal a la pell per no oblidar mai aquesta tarda d'estiu -la sorra que bull, la nuesa oferta al cel, la soledat feta miques dins el blau.

"Per molts anys al Folk a Pèl! Per la llibertat de la pell nua a tocar de l'aigua, de la terra de l'aire, i per la dansa que brolla de dins. Feliços 10 anys".


7 Eulàlia Monés Gresely la seva escultura "Ball":L'Eulàlia ha transcrit un poema molt bonic de Rainer Maria Rilke dels Sonets a Orfeu amb el qual li agrada acompanyar aquesta peça i que explica la història d'una ballarina:


ELS SONETS A ORFEU
II
De la lira i el cant fou nada; era
gairebé una puel·la, que sorgí
resplendent dins d’uns vels de primavera,
i entrant en mon oïda , s’hi adormí.

I tot m’ho somnià: la companyia
dels arbres admirats, l’estremiment
de les prades, la incerta llunyania...
Tots els gaudis fondals del meu vivent.

Ella m’adormí el món. Oh déu cantaire,
com la perferes, digues, que no anheli
de desvetllar-se? Car ella nasqué

i s’adormí. Oh, trobaràs cap aire
de cançó com el d’ella, ans no s’enteli
el teu cant?...Una puel·la  gairebé...
Rainer Maria Rilke


"Amics de Folk a Pèl, us conec poc, però si més no ens mouen interessos que segurament encara que siguem molt diferents ens acosten molt. M'he passat tota la vida intentant de plasmar en la meva obra escultòrica la infinita, subtil i eterna bellesa d'un cos nu.

Felicitats pels 10 primers anys i endavant amb els projectes futurs"


9) “Tonica”, la seva pintura:

 

 "Folk a pèl moltes felicitats pel vostre aniversai i per la vostra iniciativa!"

10) Boris Trouplin la seva fotografia "Walk a pèl":"Du bipède marcheur au danseur, il n'y a que quelques pas et la même peau."

Une photo qui rallie la marche et la peau nue, 
avec un titre voyageur en anglais-catalan juste pour vous.
Ma petite contribution à vos 10 ans !11) Agraïm a Toni Vila Alsina "Dansa":


"Amb admiració i reconeixement per a les persones que es mostren tal com són
 en cos i ànima amb alegria i festa.
Em fa creure que un món millor és posible."


12) Agraïm a l'Anna Agudo LLobera el seu conte "Sabates noves": 


Li feien mal les sabates, eren molt boniques, si, però no havia d'haver guardat les sabates noves per anar a ballar!

Sempre van millor aquelles sabates que estan un xic més donades, que ja s'han adaptat al peu de tant anar a ballar i poc a poc s'han tornat com un guà, prou prim per acaronar el terra però a la vegada prou gruixut per protegir-te d'ell.

Anava ballant, somreia, fluia, amb la música, els balladors i les balladores, gaudia...però de tant en tant sentia la sabata que li anava encetant la pell, com si li fes una mossegada.

Fet i fet potser es podia treure les sabates perquè tot i que era recomanat portar calçat còmode, tots ballaven completament nus.

Folk a pel: bogeria,somni, realitat! Deu anys d'amics, somriures, dansa, música,aigua dolça o salada, noves coneixences ... us heu preguntat mai com deu ser el cel? pot ser simplement així: bon menjar, aigua fresca per banyar-se, música, danses, nuesa...
 13) Agraïm a en "Toni Il·lustració" el cartell que ens ha regalat pel nostre 10è aniversari! Moltes gràcies!


"S'acosta el dia del solstici, 
i amb ell anhelo un cop de vent,

què d'una manera irreverent

faci caure la fulla del prejudici!" 


🍃


14) Agraïm a Blanca Pi el seu escrit "Ells" , creat a partir d'un moment viscut al Folk a pèl de Mallorca 2018:


ELLS

I davallàrem escales avall, i a cada graó una espelma titil·lant que il·luminava els peus descalços dels assistents.

A cada peuada, els peus gaudien del dolor plaent de les pedretes trepitjades.

No només les plantes dels peus estaven en conacte amb els elements, sinó tota la pell sencera, la que abans havia tastat l’aigua blava i salada de l’illa. Aquesta pell ara rebia, agraïda, la frescor de l’aire nocturn. I aquesta frescor aprofitava per esmunyir-se ara per la cintura, ara per l’aixella, ara pel clatell...

Cossos nus tènuement perfilats per la llum de la lluna es creuaven allà baix, tot passejant entre arbres fruiters, mentre els músics, ben poc protegits pels instruments, començaven a fer sonar les primeres danses. 

La lluna ens va poder esguardar des de ben amunt, com ben tranquils anàrem ballant a la clariana ara un cercle, ara una xampanya, ara un xotis, canvi de parella, entre petites bombetes enmig de la nit i envoltats d’espelmes i arbres de fulles brillants, tan brillants com les pells senceres exposades a l’aire.

I de sobte, sona aquell bolero mallorquí que crea un rotlle espontani de nois perseguint-se fent els passos del ball, saltironant, amb els braços amunt-amunt com les branques d’un arbre bressolat pel vent i corrent en cercle fent moviments harmònics i tots alhora i amb tot penjant, i amb tot ballant, amunt i avall, ben lliure.

Es va crear un moment màgic de tot d’ulls brillants enmig de la nit admirant aquells moviments dels nois, alegres i hipnòtics. Tothom va callar i només se sentia la música i es respirava la felicitat del moment. I ells eren el centre d’aquell món petit i tan bonic que érem nosaltres.  

Gràcies, folk a pel!

"Nuesa=acceptació; nuesa=un mateix; nuesa=naturalitat. 
Gràcies Folk a Pèl per normalitzar el que és normal i natural!"